Hvad kræver det at blive Great Place To Work certificeret? Find ud af det her!
MENU

Sådan finder du drømmejobbet og den perfekte arbejdsplads

 Sådan finder du drømmejobbet og den perfekte arbejdsplads
Vi hører ofte om medarbejdere, der er blevet lovet en fantastisk arbejdsplads, når de har klikket ind på jobsites eller været til interviews på arbejdspladser verden over. Mange er dog også blevet skuffede – virkeligheden lever nemlig ikke alt tid op til historien og til forventningerne. Det er vores mission hos Great Place to Work® at ændre på disse oplevelser – vi er nemlig sat i verden for at skabe gode arbejdspladser for alle.

Sådan finder du drømmejobbet og den perfekte arbejdsplads

Det var ikke som de sagde…”

Vi hører ofte om medarbejdere, der er blevet lovet en fantastisk arbejdsplads, når de har klikket ind på jobsites eller været til interviews på arbejdspladser verden over. Mange er dog også blevet skuffede – virkeligheden lever nemlig ikke alt tid op til historien og til forventningerne. Det er vores mission hos Great Place to Work® at ændre på disse oplevelser – vi er nemlig sat i verden for at skabe gode arbejdspladser for alle.

Lykken er ikke altid at arbejde for den virksomhed med størst prestige, men måske nærmere at finde den arbejdsplads, som passer bedst på sine medarbejdere og udvikler de hele mennesker.

Måske kender du ikke de gode arbejdspladser? Du ved ikke, hvor du finder dem? Og du ved ikke, hvordan du kommer til at arbejde for dem? Hvis du læser videre, vil jeg give nogle bud på både, hvad en god arbejdsplads er i vores optik, hvor du kan finde dem og hvordan du kommer til at arbejde der.

Hvorfor er det overhovedet vigtigt at finde en god arbejdsplads?

Undersøgelser viser at en gennemsnitligt dansker arbejder, hvad der svarer til 39 års fuldtidsbeskæftigelse eller ca. otte års arbejde uafbrudt gennem livet. Hvor vil vi bruge den tid? Tendensen er, at vi i endnu højere grad søger og higer efter jobs, som giver mening og hvor vi også oplever, at vi rent faktisk gør en forskel - ikke blot på arbejdspladsen, men også i samfundet generelt. Kort sagt; vi gider ikke bruge vores værdifulde tid på blot at gå på arbejde for at få løn – nej, vi vil også opleve, at det vi bidrager med, er en del af et højere formål.

Forkælet eller engageret?

Nogle kalder det at være forkælet og skyder skylden på de nye generationer på arbejdspladsen. Jeg mener det er et tegn på engagement samtidig med, at det er udtryk for, at man har en større forståelse for verden generelt. Vi ser da også, at virksomhedernes fremtidige medarbejdere vægter socialt ansvar og bæredygtighed højt. Så er det i virkeligheden ikke også et sundhedstegn og et bevis på, at her er nogle mennesker som rent faktisk er her for at lære og gøre en indsats? De vil have virksomheder med et formål ud over at tjene penge.

Du er selv med til at skabe din arbejdsplads

En arbejdspladskultur udgøres af de mennesker, der arbejder der. Det betyder også, at alle har et ansvar for at skabe en god arbejdsplads. Og det er netop her de bedste arbejdspladser excellerer, for ikke nok med at, ledelsen tager ansvar for at skabe en god arbejdsplads, men medarbejderne bidrager også til at udfylde rammerne i hverdagen. Tillid, stolthed og fællesskab kan ikke købes – det skal dyrkes, passes, leves og bevares gennem vores relationer til hinanden. Derfor er det ikke overraskende, at de bedste arbejdspladser netop adskiller sig fra den gennemsnitlige arbejdsplads på områder som samarbejde, teamfølelse og villigheden til at gøre en ekstra indsats for at få arbejdet gjort

En af verdens største undersøgelser?

Hos Great Place to Work® gennemfører vi hvert år en af verdens største og mest omfangsrige undersøgelser af tillid, stolthed og fællesskab på mere end 6.000 arbejdspladser globalt. Og vi spørger dem, der rent faktisk ved noget om de enkelte arbejdspladser, nemlig medarbejderne.

Den viden vi gennem årene har tilegnet os viser, at de arbejdspladser, hvor et fokus på tillid, stolthed og fællesskab går hånd i hånd med et strategisk fokus på at skabe en god arbejdsplads, også er de arbejdspladser, som leverer gode økonomiske resultater, har lavt sygefravær og lav medarbejderomsætning.

Alle arbejdspladser kan blive gode arbejdspladser

Vores undersøgelser viser også, at der et rigtig mange veje til den gode arbejdsplads. Der findes ikke en skabelon, eller en gylden opskrift, men det, der adskiller de bedste arbejdspladser fra andre, er en konstant udvikling og en søgen efter bedre måder at være samskabende på.

At vi har mange IT virksomheder på vores lister over de bedste arbejdspladser rundt om i verden er i vores optik ikke ensbetydende med, at det kun er IT arbejdspladser, der kan være gode arbejdspladser, men nærmere et tegn på, at her er en branche, hvor der er mange virksomheder, som er på forkant med udviklingen og som rent faktisk tilbyder det, de kommende generationer på arbejdsmarkedet søger. Vi ser dog heldigvis også virksomheder fra rigtig mange brancher gøre sig gældende i toppen af vores årlige liste over Danmarks Bedste Arbejdspladser – i top 5 blandt store danske arbejdspladser finder vi eksempelvis revisionsselskabet Beierholm, hotelkæden Scandic, H&M samt transportgiganten DHL Express & Aviation samt GLS.

Der er forskel på arbejdspladser og vi er sikre på, at en medarbejder hos Beierholm foretrækker at arbejde med regnskaber, og en medarbejder hos DHL er mere interesseret i logistik og i processen med at få pakkerne leveret til tiden. Men ikke desto mindre har de det til fælles, at de arbejder på en arbejdsplads, der har formået at skabe de bedste rammer for lige netop dem og deres kolleger. Skabt gennem et målrettet fokus på at opbygge tillid i relationerne, stolthed over det arbejde de udfører og et stærkt fællesskab med deres kolleger.

Nu tænker du måske – hvordan kommer jeg til at arbejde på en sådan arbejdsplads?

Start f.eks. med:

  • Brug tid på at undersøge arbejdspladsernes omdømme inden du søger. Undersøg virksomhederne på google eller gå ind på f.eks. www.greatplacetowork.dk eller brug rating sider og læs mere om virksomhederne, og hvad der gør dem til gode arbejdspladser.
  • Tag referencer i dit netværk i første, andet eller tredje led. Vær ikke bange for at række ud til folk, der allerede arbejder i virksomheden – det er dem der har den bedste viden.
  • Se også de ledige stillinger på de bedste arbejdspladser på www.jobindex.dk/gptw

Når du har identificeret drømmejobbet:

  • Brug tid på din ansøgning! Vis hvordan du kan gøre en forskel og hvordan netop du passer ind arbejdspladskulturen. Ofte oplever arbejdspladserne, at ansøgere bruger for meget til på at beskrive kvalifikationer i stedet for at vise hvordan vedkommendes kompetencer kan bringes i spil i et givent job.
  • Søg gerne uopfordret – mange studiejobs besættes, inden de når ud via en jobannonce. Og ja der er naturligvis rift om at arbejde på de bedste arbejdspladser.

Vi har spurgt tre ledere på de bedste danske arbejdspladser om, hvad de søger, når de skal ansætte nye medarbejdere:

Pia Baagø Skat-Rørdam, Human Resource & Business Development Director hos DHL Express:

“Vi søger et miks af kvalifikationer, personlighed og potentiale – og vægtningen afhænger af rollen. Nogle roller SKAL du være specialist til allerede, andre roller kan du lære, men så skal du matche engagementet og tonen i teamet i højere grad og være god til at lære. Fremfor alt søger vi medarbejdere, der er ligeså passionerede om at skulle til DHL, som vi er for allerede at arbejde her.”

Britt Dyg Haun, Vicedirektør hos Akademikernes A-kasse: ”Vi vælger primært ansøgere ud fra faglige kvalifikationer, personlige kompetencer og vores vurdering af om de passer ind i vores kultur. Vi lægger vægt på, at ansøgerne kan relatere sig til vores 5 værdier, som gennemsyrer vores arbejdsplads. Personlig erfaring og integritet er også i fokus, og det er vigtigt, at man kan matche vores medlemmer, og er i stand til at yde ekstraordinær service, da vi er en medlemsorganisation. Vi ønsker desuden at have en mangfoldig medarbejdergruppe med en god og naturlig spredning i alder, køn, etnicitet, uddannelsesmæssig baggrund, kompetencer osv., og så vi kigger også efter om kandidaterne matcher det team de skal arbejde tæt sammen med. Derfor er der også altid en kollega fra teamet med til ansættelsessamtaler.”

Thomas Reidar Andersen, Director of finance & administration hos UNICEF Danmark: “At arbejde for verdens bedste sag, er for mig ikke bare et arbejde. Gennem de sidste snart 12 år, har det at stå op om morgenen, og vide at jeg skulle ind på jobbet og gøre en forskel for Verdens Børn – været en stor drivkraft og inspiration. Det at arbejde sammen med gode kolleger, der er drevet af samme værdier og passion for vores sag, gør at vi har et fællesskab som jeg ikke har oplevet på andre arbejdspladser.

Når UNICEF Danmark søger nye medarbejdere, er det derfor afgørende at vi kan fornemme en oprigtig interesse for dels sagen som vi arbejder for, men også for den verden som vi bevæger os i.

Naturligvis ser vi også på de faglige kvalifikationer og uddannelse, - og i de fleste tilfælde beder vi kandidaten om at gennemføre en faglig test. Det vil sige at forberede et løsningsforslag, ud fra en konkret fiktiv opgave. Dette indgår så i en samlet vurdering af kandidaterne.”

Her er også deres bedste råd til din ansøgning.

Pia Baagø Skat-Rørdam, Human Resource & Business Development Director hos DHL Express: ”Jeg vil helt klart råde ansøgere til at få lavet en ansøgning, der afspejler, hvilken person de er – og særligt, hvis der ikke er mange faglige erfaringer på CV’et endnu. De fleste virksomheder vil være opmærksomme på at finde et match til kultur og kemi i det team, en ny medarbejder skal ind i, og en ansøgning/CV afspejler også en personlighed, så sørg for, at du kan mærkes gennem papiret”

Britt Dyg Haun, Vicedirektør hos Akademikernes A-kasse:

”Glem ikke at gøre rigtig meget ud af dit CV – det er det første vi læser, når der ligger en stor stak ansøgninger til et job. Og her gælder det om at få alle dine kompetencer og erfaringer på – også de personlige, og dem du måske ikke lige tænker er relevant for jobbet. Selve ansøgningen skal være målrettet vores arbejdsplads. Vi skal kunne mærke, at du har sat dig ind i vores verden, og fx har skimmet vores hjemmeside, værdier eller andet relevant. I ansøgningen skal du forholde dig til det konkrete job uden at gå i detaljer, og husk at fokusere på det du kan tilføre vores virksomhed fremfor det vi kan gøre for dig. Endelig må du også gerne fortælle lidt om hvad du går og laver, når du ikke er på arbejde.”

Thomas Reidar Andersen, Director of finance & administration hos UNICEF Danmark

“Sørg for at lave et godt og ikke for langt CV. Dit CV skal helst kunne stå alene, da arbejdsgiveren i nogle situationer kun sidder med dette dokument under selve samtalen.

Har du en meget lang karriere bag dig, så forkort evt. den del af CV’et der omhandler din erhvervsmæssige erfaring. De seneste ansættelser skal dog helst demonstrere et ubrudt CV uden ”huller”. Beskriv gerne herunder dine resultater du har leveret i disse job. Hvad har du bidraget med i disse stillinger? Få en god ven til at læse korrektur – ansøgninger med stavefejl, eller som der er adresseret til en gal arbejdsgiver, har meget ringe chancer.”

Er du interesseret i at læse mere om de bedste arbejdspladser, så klik ind på www.greatplacetowork.dk eller se de ledige stillinger hos arbejdspladserne på www.jobindex.dk/gptw.


BEMÆRK! Dette websted bruger cookies og lignende teknologier.

Ved at bruge vores hjemmeside accepterer du alle cookies i overensstemmelse med vores Cookie Policy.

jeg accepterer